Glasaj!

  1. Najvažnije za početak. Glasaj! Nema ništa mudro, plemenito i kul u tome da ne glasaš. Ništa. 
  1. Ma šta mislio, tvoja odluka da ne glasaš nije nikakav otpor, već upravo podrška trenutnom stanju. Jer budi siguran u jedno — svi koji su zadovoljni trenutnim životom i koji žive od trenutnog sistema, svi oni će izaći da glasaju. Svi oni, plus njihova uža i šira rodbina.
  1. Vidi, sasvim je normalno da se pitaš da li se izborima zaista može nešto promijeniti. Svi nekada posumnjamo u to. Ali u jednu stvar ipak možeš biti sasvim siguran — da neglasanjem definitivno nećeš ništa promijeniti. 
  1. Ne, nisu svi isti. Ako ne možeš i ne želiš da se poistovjetiš i sa jednom strankom, onda nemoj ni glasati za nju. Ali ako nisi u stanju da nađeš barem jednu poštenu osobu koja zaslužuje tvoj glas, onda to vjerovatno više govori o tebi, nego o njima. 
  1. Ako i dalje ne znaš za koga da glasaš i ne da ti se da trošiš vrijeme da pronađeš pristojnog kandidata ili kandidatkinju, razumijem te. Ali onda pitaj nekoga ko zna, kome vjeruješ, do čijeg ti je mišljenja stalo i ko dijeli slične vrijednosti kao i ti. 
  1. Ako na kraju zaista odlučiš da iz nekog razloga ne želiš da glasaš, u redu, super, ali barem budi toliko dobar i šuti o tome. Samo ćeš zbuniti i obeshrabriti one koji se dvoume i učinit ćeš duplu štetu. Ponavljam, nema ništa mudro, plemenito i kul u tome. 
  1. Ne daj da te dvadeset i pet godina poslije rata i dalje plaše ratom. Prevazišao si to. Znaj da je plašenje ratom znak manjka ideja i lijenosti ljudi koji ionako nikada ne bi učestvovali u istom. Konačno, to je uvreda za tebe, jer misle da ćeš i dvadeset i pet godina kasnije opet da pušiš istu priču. 
  1. Ovo su izbori o stvarima koje te na dnevnoj bazi vjerovatno najviše frustriraju. Razumijem da si zabrinut za državu i “veliku” politiku, ali kuća se gradi od temelja. 
  1. Na dan izbora, stavi masku: Kada uđeš u kabinu i prije nego zaokružiš svoj glas, zatvori oči i udahni duboko. Zamisli kako bi želio da izgleda zajednica u kojoj živiš. Potom se sjeti kako trenutno izgleda zajednica u kojoj živiš. Kada te neminovno budu uhvatili bijes i ljutnja, e tek onda glasaj.  
  1. Kada završiš s glasanjem i izađeš vani, znaj da tvoja odgovornost nije gotova. Demokratija je puno više od glasanja svake dvije godine. Svi smo pozvani da svoju zajednicu oblikujemo na način da možemo biti ponosni na nju. Ukazuj na nepravdu, ne učestvuj u nepravdi, ne daj da se šire laži, bori se za istinu, bori se iz principa.
Prijavi se
Obavijest o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji S najviše glasova
Linijski komentari
Vidi sve komentare
Ismar
Ismar
3 years ago

Veoma mudri savjeti i ne bih da obeshrabrujem glasace, ali je na zalost vecina savjeta samo korisna u zemljama koje imaju veci nivo uredenja i svjesti glasaca a da be govorimo o nakaradnosti glasackog sustenance.
Uprkos svemu tome treba glasati pa makar za manje losiju opciju ako nista drugo.

Add Your Heading Text Here